santaupų

Daugelis finansų ekspertų savo straipsniuose ir įžvalgose pastoviai skatina gyventojus taupyti ir atsidėti piniginį fondą juodai dienai bei pasiruošti pensijai. Deja, didžioji dalis šalies gyventojų numoja į tai ranka ir to nedaro. Apie trečdalį net neturi sukaupę minimalių santaupų. Lietuvoje yra nemažai gyventojų kurių išlaidos viršija gaunamas pajamas.

Swedbank Finansų institutas apskaičiavo Lietuvos gyventojų Finansinės sveikatos indeksą. Duomenis paremti Baltijos šalyse ir Švedijoje atlikta apklausa, kurioje buvo vertinamos gyventojų finansinės žinios ir gebėjimai. Gauti rezultatai nėra labai optimistiški – gautas 51 balo indeksas iš 100 galimų. O tai reiškia, kad Lietuvos gyventojų finansinė sveikata yra tik vidutiniška. 

Gyvenimas be santaupų

Kaip jau minėjome, net trečdalis šalies gyventojų neturi jokių santaupų ir yra finansiškai pažeidžiami. Apklausos duomenimis, net 40 proc. dalyvių turi stabilią finansinę situaciją, o 28 proc. susiduria su kasdieniais finansiniais sunkumais. Tyrimas atskleidė, kad ilgalaikis finansinis atsparumas ir saugumas yra viena iš silpnųjų gyventojų pusių. 

 

Apklausos rezultatai parodė, jog net 7 iš 10 apklaustųjų pajamos per paskutinius metus viršijo arba atitiko šeimos išlaidas. Tai reiškia, kad nemaža dalis gyventojų geba išlaikyti finansinį balansą. Deja, daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų nėra užtikrinti, ar išėję į pensiją turės santaupų, kurios garantuotų norimą pragyvenimo lygį. Tik trečdalis iš jų yra sukaupę fondą nenumatytiems atvejams. 

Finansinių žinių stoka

Finansinio saugumo užtikrinimas nėra vienintelis iššūkis, su kuriuo susiduria mūsų gyventojai. Tyrimo duomenims moterų finansinių galimybių rodiklis yra 49, o vyrų siekia net 53. Tačiau moterų finansinio raštingumo indeksas 52 balai, o tai net 5 balais mažiau nei vyrų. Tai reiškia, kad moterys yra pažeidžiamesnės ir yra mažiau užsitikrinusios finansinį saugumą senatvėje. 

 

Dar vienas rodiklis neramina: net 47 proc. moterų ir tik 35 proc. vyrų teigia, kad neturi jokių santaupų ir nekaupia senatvei. Gali būti jog iki šiol nemažai moterų galvoja, jog finansai yra vyrų sritis, todėl ja nesidomi. Taip pat neužmirškime, jog moterys augina vaikus ir dažnai ne po vieną, todėl daugeliui metų iškrenta iš darbo rinkos, kai tuo metu kiti dirbdami padidina savo atlyginimus.

 

Apibendrinant duomenis galima teigti, jog Lietuvoje moterys turi mažiau laisvės ir yra priklausomos nuo tėvų, antrosios pusės, valstybės pagalbos. 

Finansinis raštingumas

Kiekvienas iš mūsų galima pakeisti čia pateiktą statistinę informaciją. Jei manote, kad norėtumėte sužinoti daugiau apie finansų sritį ir pagerinti savo finansinę situaciją, jums nebūtina lankyti brangių kursų ar daug mokytis. Lietuvos bankas savo svetainės skiltyje Finansinis raštingumas pateikia daug svarbios informacijos, kuri pagelbės tinkamai tvarkyti savo finansus. Galite rasti duomenų apie paskolas, investavimą, draudimą, mokėjimus, taupymą ir net sukčiavimą. Kiekvienas iš mūsų gali daugiau sužinoti ir būti nepriklausomu. Reikia tik noro ir šiek tiek kantrybės.

Balansas asmeniniuose finansuose

Gyventojai turėtų rūpintis ne tik balansu kasdieniniuose finansuose, bet žvelgti ir į tolimesnę – ilgalaikę perspektyvą. Mėnesio pabaigoje, prieš atlyginimo gavimą, pinigų stygių jaučia skirtingo dydžio pajamas gaunantys gyventojai. Dažnu atveju ne pajamų dydis, o jų valdymo įpročiai turi didžiausios įtakos. 

Norint finansų pusiausvyros, pirma reikėtų įvertinti savo išlaidas. Galbūt kai kurios yra nebūtinos ir jas galima sumažinti? Net smulkios sumos yra svarbios, todėl nenuvertinkite net jų.

 

Siekiant balanso savo finansuose ir norint užsitikrinti finansinį atsparumą ilgalaikėje perspektyvoje reikia pasirūpinti dviem svarbiais dalykais. Pirma – turėti gaunamų pajamų dydžio santaupų bent 3 mėnesiams. Antra – apsaugoti save, savo finansus ir šeimą nuo įvairių netikėtumų, tokių kaip nelaimingi atsitikimai ir pan. Čia jums pagelbės draudimas ir teisiški turto apsaugos veiksmai.

 

Bet tai dar ne viskas, norint ilgalaikio finansinio saugumo, reikia pradėti rūpintis savo senatve bei santaupomis, kurios reikalingos jūsų numatytiems tikslams. Net tokiems pomėgiams kaip kelionės, pramogos ir kita reikia išmokti taupyti. 

 

Peržiūrėkite savo išlaidas, net vienas euras gali labai daug, palyginus su nuliu eurų. Galima atsisakyti kai kurių nebūtinų išlaidų ir kas mėnesį kaupiant po kurio laiko susidarys jus motyvuojanti suma.